Møllerens historie om bekæmpelse af møl

Bekæmpelse af møl
Bekæmpelse af møl


Møl er vilde.
Med madvarer og tekstiler. Det er min kone egentlig også. Men derefter holder enhver sammenligning også op – ellers får jeg en vis genstand i klemme i mølle-hjulet. Derfor skal jeg da straks skynde mig at sige, at det bestemt er en dejlig kone, jeg har. Hun har jo holdt mig ud i 22 år, det er meget godt gået.

I har nok gættet det; jeg er møller. Jeg maler mel. Altså når jeg ikke spiser, hvilket er noget jeg elsker. Hvad jeg ikke elsker, er møl – jeg går ind for bekæmpelse af de små kræ, uanset hvor og hvordan. Især når de forekommer i mine elskede madvarer. Og det har de gjort i de seneste 14 dages tid.

NU ved du meget mere end du vidste om mig for 5 minutter siden. Men vidste du også, at der findes flere forskellige arter af møl, hvis ynglings-beskæftigelse er at gøre skade på madvarer eller tekstiler? Eller at de fleste er kommet til Danmark fra udlandet? Oprindelig trivedes de fleste mølarter ikke ret godt i kulden heroppe i nord.

Kært møl, mange navne – men kun én form for bekæmpelse

De to mest hyppige arter af møl indenfor angreb på madvarer er Tofarvet Frømøl (Plodia interpunctella) og Melmøllet (Ephestia kuehniella). Fælles for dem, er deres trang til kornprodukter, nødder, mandler samt tørret frugt. Af en eller anden grund lægger de så deres æg – 2-400 i et møls levetid – i de ovennævnte fødevarer.

Bekæmpelse af møl
Bekæmpelse af møl – gør det inden der kommer larver i tøj og madvarer!

I tekstiler er det mest arterne Klædemøl (Tineola bisselliella), Pelsmøl (Tinea pellionella), man ser. Disse møl lægger over 100 æg i deres levetid, i revner og sprækker i tøjet, og “udmærker” sig ved at gnave huller i tøj af naturlige fibre, f.eks. uld og bomuld.

Tag en snak med en skadyrsbekæmper om mølbekæmpelse

Jeg har forsøgt mig med insektspray til bekæmpelse med af møl – konen har prøvet med hyppig støvsugning og vi har endda kasseret fødevarer for at komme af med kræene. Nu, hvor trætheden har meldt sig, vil vi prøve at få kompetent rådgivning og bekæmpelse af en skadedyrsbekæmper.

“Mølleren” i Viborg